E-Line
Datum objave: 14.11.2019

Mostar

/NOĆ 

 Stari most 

već od

title  

Stari most, spomenik po kojemu je grad i dobio ime, remek djelo iz otomanskog perioda koji je postao jedan od najatraktivnijih i najposjećenijih spomenika Hercegovine u posljednje vrijeme.

Gradnja mosta završena je 1566. godine. Dug je 28,7 m, širok 4,49 m, a posebno ga karakterizira jedan kameni luk koji se ljeti nalazi 21 m iznad razine vode.

Osim što je zanimljiva arhitektonska građevina i što pruža prelijep pogled na stari dio grada Mostara, treba istaknuti i natjecanje u skokovima koje se još od 1968. godine organiziraju, iako neki povijesni zapisi spominju kako se s njega skakalo još od vremena gradnje.

U srpnju 2005. godine, Stari most i cijeli Stari grad uvršteni su u UNESCO-vu svjetsku baštinu.

Osim Starog mosta, u Mostaru svakako vrijedi uživati u raznolikoj gastro ponudi te posjetiti neke od najznačajnijih mostarskih znamenitosti, a to su: Karađozbegova džamija, Franjevačka crkva s najvišim zvonikom u Bosni i Hercegovini, Bišćevića sokak, sa poznatom Turskom kućom, Staro naselje Blagaj sa Vrelom Bune, čuvenom blagajskom Tekijom, te starim gradom osnivača Hercegovine herceg Stjepana Kosače, Rezervat prirode "Diva Grabovica", skoro netaknuta priroda, Mostarsko blato, park prirode na zapadu Grada Mostara, Kuća Alekse Šantića, velikana bh. Pjesništva te Partizansko groblje u Mostaru.






Tagovi


Podijeli: